Categorieën
Arbeidsrecht

John de Mol mag creatief directeur niet ontslaan (Arbeidsrecht)

John de Mol eist veel van zijn personeel. Daarom is de tv-producent ook zo groot geworden. Maar het arbeidsrecht verhindert hem soms om rigoureuze maatregelen te nemen.

“Slappe hap”

De creatief directeur treedt in 2011 in dient bij Talpa, het bedrijf van John de Mol. De werknemer is verantwoordelijk voor programma’s als “Koffietijd”en “RTL Live”. Maar De Mol is ontevreden. De directeur haalt niet het gewenste niveau, De Mol noemt het in een gesprek in mei 2017 allemaal “slappe hap”.

Kort geding

Daarna verbeteren de prestaties van de directeur niet. Talpa wil van hem af. Partijen proberen een regeling te treffen maar dat lukt niet. In oktober 2017 wordt de man van zijn taken ontheven. Na een kort geding mag hij weer aan het werk. Inmiddels zit de man ziek thuis. Talpa is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis in kort geding.

Advies nodig? Bel vandaag nog 06-27129900

Talpa heeft geen dossier

Het Hof oordeelt als volgt. Talpa heeft haar stellingen over het disfunctioneren van de directeur niet onderbouwd met concrete voorvallen waaruit dat slechte functioneren zou blijken. Een dossier ontbreekt. Ook is onvoldoende gebleken dat de man tijdig op dat disfunctioneren is aangesproken onder het aanbieden van mogelijkheden om zich te verbeteren.

Lees ook: Wat te doen met een slecht functionerende werknemer?

Schorsing gaat te ver

Het feit dat hij zijn werk niet goed deed, zou inderdaad de reputatie van Talpa kunnen schaden en voor haar een afbreukrisico kunnen vormen. Daarom zou snel ingrijpen door De Mol terecht kunnen zijn. Maar niet is gebleken dat dergelijke schade daadwerkelijk en ook onmiddellijk dreigde. Talpa is blijven steken in algemeenheden zonder concrete feiten en omstandigheden te noemen. De Mol had ook een minder ingrijpende maatregel kunnen nemen dan schorsing gevolgd door ontslag. Bijvoorbeeld het takenpakket van de directeur wijzigen.

Winstaandeel

Het Hof bekrachtigt daarom de uitspraak in kort geding. De directeur moet weer tot zijn werk worden toegelaten. Wat verder nog meespeelt, is dat de man recht had op een deel van de winst bij de verkoop van de aandelen Talpa in 2015. Zijn aandeel zou hij in gedeeltes ontvangen. Voorwaarde was wel dat hij nog in dienst was van Talpa. Aan die voorwaarde is nu nog steeds voldaan, dus ook dat geld (€ 3,6 miljoen) zal hij geheel ontvangen.

Bron: ECLI:NL:GHARL:2019:295

Update november 2019

Werknemer moet in hoger beroep billijke vergoeding van ruim 1 miljoen terugbetalen