Ontslag na diefstal vernietigd (Arbeidsrecht)

Over ontslag op staande voet wordt vaak geprocedeerd. Regelmatig gaat het mis voor de werkgever. Een goed voorbeeld is een recente uitspraak van de rechtbank Overijssel over ontslag na diefstal.

Na 23 jaar ontslagen

Een schoonmaakster werkte 23 jaar lang in de bibliotheek van Bathmen en op haar functioneren viel niets aan te merken. De bibliotheek in Bathmen sloot echter definitief de deuren. De schoonmaakster werd door haar werkgever te werk gesteld in Deventer, ook in een bibliotheek. Daar ging het mis. Amper twee maanden nadat zij aan de slag was gegaan in Deventer besloot het schoonmaakbedrijf om haar op staande voet te ontslaan. Uit camerabeelden was gebleken dat de schoonmaakster zonder toestemming drankjes en snoep had weggenomen. Zij vroeg de rechter om dit ontslag te vernietigen.

Lees ook: Op staande voet ontslagen, wat kunt u doen?

Wel diefstal, geen dringende reden

Voor een ontslag op staande voet is een dringende reden vereist. Een werkgever mag iemand natuurlijk niet zomaar ontslaan. Dat de schoonmaakster drankjes en snoep had gestolen, was wel vast komen te staan. Toch vond de rechter dat er andere omstandigheden waren die maakten dat in dit geval toch geen sprake kon zijn van een dringende reden.

Op haar vorige werkplek in Bathmen was het de gewoonte dat de schoonmaakster in haar pauze iets te drinken of te eten nam zonder daarvoor te betalen. In de bibliotheek in Deventer gelden andere regels en is dat niet toegestaan. Weliswaar was de schoonmaakster door een collega ingewerkt, maar die collega had gezegd dat zij gewoon snoepjes en koekjes mocht pakken. De ontslagen werkneemster kon dus niet beter weten.

Vragen? Bel 06-27129900

Waarschuwing was passender geweest

De werkgever stelt nog dat zij actief navraag had moeten doen en niet klakkeloos mocht aannemen dat de consumpties gratis zouden zijn. Dat gaat de rechter te ver. Het bedrijf had de eerste ontvangst in Deventer overgelaten aan een collega schoonmaakster. Een leidinggevende was pas een week later langs gekomen. De verantwoordelijkheid voor de leemte in de instructies over het pauzegedrag ligt bij het bedrijf. Een waarschuwing was volgens de rechter passender geweest dan een ontslag op staande voet, zeker na zo’n lang dienstverband.

De rechtbank vernietigt daarom het ontslag en veroordeelt het schoonmaakbedrijf om de werkneemster binnen twee weken weer toe te laten tot de werkvloer.

Gevolgen voor de praktijk

Een ontslag op staande voet is altijd een hachelijke zaak, dat blijkt maar weer uit deze casus. Als de kwestie niet goed wordt aangepakt dan grijpt de rechter in en komt de ontslagen werknemer weer in dienst terwijl de verhoudingen flink zijn verstoord. Ook als aan alle eisen lijkt te zijn voldaan en er een goede reden bestaat die bovendien onverwijld is meegedeeld, kijkt de rechtbank onder andere naar de lengte van het dienstverband. De wet is duidelijk en er bestaat een enorme hoeveelheid jurisprudentie over dit onderwerp. Toch is elke zaak weer anders. Daarom is het advies voor elke ondernemer: denk goed na voordat u die stap zet en schakel een deskundige in.

Bron: ECLI:NL:RBOVE:2016:3332