Een vennootschap kreeg een verzuimboete, hoewel haar standpunt niet zo gek was. Meer fiscalisten vonden de crisisheffing onacceptabel. Maar… wat heb je daaraan?
Extra belasting
Een BV, die zich bezig houdt met het verlenen van adviezen, ontving in 2014 een naheffing loonbelasting. Daarbij zat ook een boete.
Wettelijk kader
In artikel 67c AWR (tekst 2013) staat dat indien de belastingplichtige de belasting niet, gedeeltelijk niet, dan wel niet binnen de gestelde termijn heeft betaald, dit een verzuim vormt ter zake waarvan de inspecteur hem een bestuurlijke boete kan opleggen.
Wanneer pleitbaar?
Een standpunt is pleitbaar als iemand zich in de aangifte baseert op een pleitbare uitleg van het fiscale recht, in die zin dat hij “ten tijde van het doen van de aangifte
Lees ook: Toch geen inzage in stukken bezwaarfase
A-G was tegen heffing
De crisisheffing is ooit beoordeeld door de Hoge Raad.
Daarom pleitbaar
Gelet op de conclusie van Wattel en op de verscheidene rechtsbronnen die gedeeltelijk ook in de richting van het standpunt van de BV wijzen, kan volgens het Hof niet anders worden geoordeeld dan dat het standpunt inhoudende dat de crisisheffing strijdig was met Europees recht
Kortom: als u “onzin verkondigt”, dan mag u rekenen op een boete. Maar als ook anderen uw mening delen, ligt dat anders. Zeker als het gaat om de advocaat-generaal, iemand met gezag. Dan heeft u een punt, ook al heeft u ongelijk. Dan geen boete.
Bron: ECLI:NL:GHAMS:2019:973