Categorieën
Huurrecht

Advocaat huurrecht… ook in 2020

wetboek
Het wetboek blijft de basis

Advocaat huurrecht Amsterdam ben je niet zomaar. Elke advocaat moet opleidingspunten halen. Mr. Van Dalen ook. Dit jaar volgde hij een tweedaagse cursus bedrijfsruimte. Dat werden twee leerzame dagen.

Advocaat huurrecht Amsterdam op cursus

Mr. Van Dalen helpt zowel huurder als verhuurders bij een juridisch geschil. Dat kan gaan om woonruimte of bedrijfsruimte. Bijvoorbeeld als het onderhoud slechts is of als de overeenkomst wordt opgezegd. Advocaten zijn gebonden aan regels. Bijvoorbeeld de verplichting om bijscholing te volgen. Drie onderwerpen die aan bod kwamen.

Welk regime huurrecht?

In het huurrecht is vooral de vraag belangrijk: welk regime is van toepassing? Kort gezegd zijn er twee smaken: woonruimte en bedrijfsruimte. De bescherming voor de huurder verschilt per categorie. Huurders van woonruimte worden sterk beschermd. Bedrijfsruimte valt onder te verdelen in kantoren en detailhandel. Voor kantoren is er nauwelijks bescherming, dat huurcontract kan makkelijk worden opgezegd. Bij detailhandel gaat het om de bakker om de hoek.

Vragen? Bel 06-27129900

kantoor
Duidelijk een kantoor…

Kantoor of detailhandel

Uiteraard zijn er veel grensgevallen. Daarover is veel jurisprudentie. Bijvoorbeeld: in welke categorie valt een reisbureau? Antwoord: onder de categorie ‘kantoren’. Als een ruimte detailhandel is, dan kan de huur niet zo maar worden opgezegd. Dat kan alleen maar op gronden die in de wet staan.Bijvoorbeeld ‘onbehoorlijke bedrijfsvoering’. Dat is het geval als de huurder een winkel exploiteert die duidelijk in strijd is met de bestemming die in het huurcontract staat. Extreem voorbeeld: iemand opent een gokhal in een pand dat is verhuurd als slagerij.

Lees ook: De contractuele bestemming

Indeplaatsstelling

Ander belangrijk onderwerp bij bedrijfsruimte: indeplaatsstelling. Daarvan is sprake als een nieuwe huurder het huurcontract overneemt van de vorige exploitant. Dat is in de wet geregeld. De eigenaar van een pand krijgt dan dus een andere huurder terwijl hem niks is gevraagd. Bijvoorbeeld: de eigenaar van een kledingzaak wil met pensioen en verkoopt zijn winkel. Van de opbrengst wil hij gaan rentenieren. Het zou vervelend zijn als vervolgens de verhuurder die overname ging blokkeren. Daarom is het mogelijk dat de nieuwe exploitant de lopende huurovereenkomst voorzet op basis van de geldende huurprijs.

Ook in 2020 advocaat huurrecht Amsterdam

Deze en andere onderwerpen kwamen ter sprake op de cursus die mr. Van Dalen in november 2019 volgde. Natuurlijk werd tijdens die bijeenkomsten de recente jurisprudentie besproken. Mr. van Dalen mag zich dus met recht advocaat huurrecht Amsterdam noemen.