Categorie├źn
Huurrecht

Hoe werkt indeplaatsstelling? (Huurrecht)

Jarenlang hard gewerkt en dan wilt u uw onderneming verkopen. Maar de verhuurder van uw pand ziet een nieuwe huurder niet zitten. Dan kunt u de huurovereenkomst toch overdoen aan de koper van uw bedrijf.

Overname

Bijvoorbeeld: u heeft een fietsenwinkel en wilt met pensioen. Iemand biedt een mooi bedrag om uw zaak over te nemen. Het beste is natuurlijk als de verhuurder geen problemen heeft met de nieuwe huurder. Probeer eerst te overleggen. Dat leidt niet altijd tot een oplossing. Onder bepaalde voorwaarden kunt u de verhuurder dan toch verplichten om de bestaande huurovereenkomst te laten voortzetten door degene die uw bedrijf overneemt.

Lees ook: Termijnbescherming bij bedrijfsruimte

Voorwaarden

Het wetboek bevat de regeling van de indeplaatsstelling. U kunt bij de rechtbank vorderen dat iemand anders als huurder in uw plaats wordt gesteld. De rechter kijkt naar alle omstandigheden van het geval voordat hij een machtiging verleent, zoals dat officieel heet. Dat klinkt vaag en daar heeft u misschien weinig aan. Maar de wet bepaalt ook dat de rechter slechts akkoord kan gaan als de zittende huurder een zwaarwichtig belang heeft bij de overdracht van het bedrijf. Dat moet u dus onderbouwen.

Daarnaast is er een verplichte afwijzingsgrond. De nieuwe huurder moet voldoende waarborgen bieden voor een volledige nakoming van de huurovereenkomst, bijvoorbeeld de huur kunnen betalen. Ook moet hij of zij een behoorlijke bedrijfsvoering kunnen garanderen, zodat de eigenaar van het pand zoveel mogelijk verzekerd is van een ondernemer die vakbekwaam is en er geen zooitje van maakt. Anders maakt u geen kans met uw eis.

Bedrijfsruimte

Er zijn genoeg struikelblokken. Om te beginnen moet het gaan om de huur van bedrijfsruimte. Bij een kantoor werkt het dus niet, bij een winkel wel. In de praktijk zijn er een heleboel grensgevallen. Zo is een fietsenwinkel bedrijfsruimte, maar een fietsenstalling weer niet. Bovendien moet het gaan om de overdacht van een bedrijf. Er is bijvoorbeeld geen samenhang tussen overdracht en indeplaatsstelling als u eerst de winkel verkoopt en vervolgens te lang wacht met het starten van een gerechtelijke procedure. Ook is niet altijd duidelijk wanneer een belang zwaarwichtig is en wanneer niet. Het is dus belangrijk om tijdig deskundig advies in te winnen.

Vragen? Bel 06-27129900